Borstkanker in beeld

Kortgeleden werd ik benaderd door een lieve, jonge vrouw met een speciaal verzoek.

Ze had net te horen gekregen dat ze borstkanker heeft, en dat ze op korte termijn geopereerd moest worden waarbij ze een borst zou verliezen, misschien zelfs beide borsten. Heel heftig dus!

Ondanks de enorme rollercoaster waar ze in terecht is gekomen wilde ze heel graag een tastbare herinnering van haar bovenlichaam, juist voor de ingrijpende ingreep en de verandering die er na de operatie zou overblijven. Ik voelde me ook dankbaar omdat ze aan mij dacht omdat ik haar eerder heb gefotografeerd en ze zich vertrouwd voelde bij mij. Ook vond ik haar super dapper want je moet het maar durven…je zo kwetsbaar opstellen voor de camera.

Natuurlijk wilde ik dit doen voor haar. Dus we gingen brainstormen over hoe, waar en wanneer de shoot plaats zou moeten vinden en ook ging ik op zoek naar verhalen van ervaringsdeskundigen want ik wilde zoveel mogelijk informatie verzamelen om haar respectvol vast te kunnen leggen.

Ik wilde dit vrouwelijk, krachtig maar tegelijkertijd ook een eerlijk beeld neerzetten van wat borstkanker met je doet. Dus geen erotische of lachende foto’s. Uiteindelijk hebben we er een hele bijzondere fotoshoot van gemaakt. Met de daarbij horende emoties. Het was ook heel fijn dat haar man en vriendin erbij waren zodat ze alle steun kreeg die ze op dat moment nodig had.

Van deze stoere vrouw kreeg ik een heel lief bedankkaartje, graag deel ik een stukje;

‘Lieve Lisette, je hebt mij en mijn man ons op ons gemak laten voelen toen we heel kwetsbaar waren. Voor mij heb je echt bijgedragen aan mijn rouw- en acceptatieproces.

Het was als het ware een intiem afscheidsritueel waarbij we samen een mooie setting voor hebben gecreëerd. Ik gun iedereen die in mijn positie staat een fotograaf zoals jij!’

Deze ervaring heeft mij als fotograaf geraakt en een nieuwe richting gegeven.

Ik vind het heel bijzonder dat ik zo betekenisvol kan zijn voor iemand en dat geeft mij enorm veel positieve energie. Dit heeft me doen besluiten om me verder te specialiseren in fotoshoots voor de vrouwen die hier behoefte aan hebben. Om grip te kunnen krijgen op die rotkanker die je lichaam zo zal veranderen of al heeft veranderd.

Wie weet kan ik jou ook helpen om je even niet ziek te voelen maar juist prachtig en vrouwelijk. Of misschien ken je iemand voor wie ik wat kan betekenen. Ik hoor het graag!

Liefs Lisette

Wil je meer hierover weten klik dan op deze link ; meer info

De prachtige illustratie is van Lyvelingswerk. Kijk zeker eens op haar Instagram account voor nog meer moois! https://www.instagram.com/lyvelingswerk/